Europejskie Fundusze - Program Regionalny Europejskie Fundusze - Program Regionalny Dolny Śląsk Unia Europejska - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego Unia Europejska - Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Trendy & Nowości

Przechowywanie wyrobów czekoladowych

Przechowywanie wyrobów czekoladowych

Wysoka temperatura i wilgotność oraz nagłe zmiany temperatur nie są korzystne dla żadnych wyrobów czekoladowych, a już w szczególności dla czekoladek DOTI.

Jak zatem przechowywać wyroby czekoladowe? Oto najważniejsze zasady:

  • przechowywać w stałej temperaturze pokojowej  (maksymalnie 24 °C) i nie narażać na nagłe zmiany temperatury (np. włączanie klimatyzacji w dzień i wyłączanie w nocy może spowodować zmatowienie powierzchni),
  • nie trzymać produktów czekoladowych w lodówce,
  • przechowywać czekoladę w miejscach zacienionych i nienaświetlonych, gdyż w przeciwnym razie mogą pojawić się na nich wykwity tłuszczowe (biały nalot na produktach), które negatywnie wpływają na wygląd i połysk produktu,
  • przechowywać z dala od innych produktów o intensywnych zapachach: mydło, perfumy, sery, gdyż zapachy mogą przenikać do czekolady.

 

W przypadku zastosowanie sie do powyższych zasad wyroby czekoladowe będą smakowały i wyglądały dobrze również w przypadku długiego przechowywania.

Podczas produkcji naszych czekoladek korzystamy z najwyższej jakości owoców, orzechów oraz czekolady Barry Callebaut. Przy właściwej dbałości czekoladki będą prezentowały sie apetycznie i ekskluzywnie przez wiele miesięcy.

 

Facebook Google+ Linkedin Twitter